SirpaAholaLaurila

Postia, herra työministeri

Eduskunnan kyselytunti alkoi keskustelulla yksinäisyydestä. Suomessa on jo yli miljoona yksinasuvaa, mikä ei suinkaan tarkoita, että he olisivat kaikki yksinäisiä. Yksinäinen voi olla  vanhus, parisuhteessa elävä tai lapsi, jolla ei ole kavereita. Se on nuorten kohdalla yksi suurimpia syrjäytymisen aiheuttajia.

Asia on vakava ja siitä onkin syytä kantaa huolta. Tyhjillä puheilla ei vain ole mitään merkitystä, kun teoilla samaan aikaan pahennetaan  satojen tuhansien ihmisten elämää.

Työttömien aktiivimallin sanktio on täydellistä ihmisten kyykyttämistä. Erityisesti mieleen jäi työministeri Jari Lindströmin kiukkuinen ja halveksiva vastaus siihen, että 30 euron leikkaus veisi leivän työttömän pöydästä. Hän täysin avoimesti vähättäli tuota summaa, mikä kertoo, miten kaukana työttömän arjesta ministeri elää. Siinä on kyse monen työttömän viikon ruokarahasta, mutta Lindströmin mielestä, se on merkityksetöntä.

Työttömien aktivoinnissa ei ole mitään pahaa, mutta kun ihmistä, joka hakee töitä, mutta ei saa, rangaistaan noin kovalla kädellä, se on väärin. Ymmärtäisin, jos työtön menettäisi etuuden, kun kieltäytyy töistä. Ai niin, niinhän tapahtuu jo nykyisen lain mukaan.

Uusi leikkuri lisää paitsi nälkää, myös mielenterveysongelmia ja yhä suuremman köyhyyden myötä yksinäisyyttä.Yksikään työpaikka ei synny, vaikka yrittäjälle tulisi kuinka monta työhakemusta tahansa.

Työpaikka syntyy tarpeesta. Laissa ei ole myöskään huomioitu, että Suomessa on täysin erilaisia alueita. Kainuun työtön on täysin eri asemassa kuin pääkaupunkiseudun työtön. Nyt myöskään heikommin työllistyvät jäänevät ilman apua, kun te-toimistosta tulee entistä vahvemmin sanktioautomaatti ja työttömien ohjaamiseen ei jää aikaa.

Ministeri Lindström on jo kertonut, että mikäli kokeilu ei toimi, tehdään muutoksia. Tässä ovat nyt työttömät koekaniineina ja kyseessä on ihmisten elämä.

Lindström sanoi viikolla "...En kannata halpatyömarkkinoita, mutta kannattaako vastustaa jotain sellaista, mikä todennäköisesti on tulossa?..."

Hyvä herra ministeri : kannattaa ja itseasiassa se on teidän vastuualueellenne kuuluva asia, johon voitte vaikuttaa. Ihmettelen, mistä ministerille maksetaan, jos asenne on tuo.

Myöskään yrittäjät eivät ole olleet kovin mielissään, kun heille alkaa tulvia työhakemuksia. Kyse on niin suuresta hakemusten tulvasta, että niitä on työnantajan mahdoton käsitellä. Huolta on ollut myös siitä, että markkinat vääristyvät, kun ilmaistyövoiman käyttö ja tempputoimenpiteet lisääntyvät.

Aktiivimallin kohdalla on keskusteltu siitä, miten valvonta suoritetaan. Minulla on tähän ehdotus.  Työttömät voivat aktivoida työministeriä ja lähettää hänelle kopion jokaisesta työhakemuksestaan. Tällä hetkellä on 272500 työtöntä ja 100900 toimenpiteessä olevaa ja lomautettuna 10100. Jos kaikki laittavat vaikka yhden hakemuksen viikossa , se on 383500 sähköpostia viikottain .  Jokaisen 65 :n päivän seurantajakson päätteeksi työttömien kannattaa lähettää työministerille sähköpostissa raportti , ovatko he työllistyneet vai eivät.  Ehkä asian laajuus avautuisi näin myös herra työministerille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Lindström sanoi viikolla "...En kannata halpatyömarkkinoita, mutta kannattaako vastustaa jotain sellaista, mikä todennäköisesti on tulossa?..."

Totta. EU sovittu jo-92.Joka tuli ilmi jo hallitusneuvotteluissa ja josta Sipilä puhu jo-14 oppositiossa.

"Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen"!
Toteutettu -94-08-10-15-16 ja nyt.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jk. Ns."Liisan"-listat kuuluu tuohon samaan sopimukseen.
Kahdet työmarkkinat?
1)-palkalliset työt.
2) Työtä sosiaaliturvaa vastaan:Työttömät ja 1,8 milj."työvoimapulanpoistajat"?

Tanskassa,Briteissä on myös.Saksassa Mini-Job nimellä tekee 7 milj.työtä 450e/kk.
Sosiaaliturvan maksaa yritykset,meillä veronmaksajat.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Juhana Vartiainen uskoo, että työvoiman tarjonta lisää työllisyyttä. Kun työvoimaa nyt on tarjolla yllin kyllin, eikä työpaikat olekaan lisääntyneet, hän ajattelee että vika on työttömissä. Kun eivät luo niitä työpaikkoja, nuo lurjukset. Niitä pitää vähän pakottaa.

Afrikassa sitä vasta kohta töitä on. Syntyvyys on tällä hetkellä (mediaani) 4,6 naista kohden. Afrikan väestö voi jopa nelinkertaistua nykyisestä noin miljardista neljään miljardiin seuraavan 85 vuoden aikana.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onhan se työpaikantarjonta lisääntynyt. Ne oli vain "piilossa".
Nytkin yli 110 000
on 9e/pv töissä sosiaaliturvaa vastaan.
yrityksillä n.68%.kunnilla ja järjestöillä loput. Viime vuodesta lisääntyi 4000 "työpaikalla"!

Ne odotti kai koska Ale alkaa ."Halpuutuksia" työvoimassa. Pistää risoon oikein kunnolla tuo aikuisten ex-palkansaajien,veronmaksajien,äänestäjien kyykyttäminen ja syrjiminen aina -94 lähtien. Luojankiitos olen itse jo pois työelämästä ollut jo 10v.
Olisin varmaan kuollut nälkään karenssien takia. En olisi suostunut kyykytyksiin.

Jk.Mihinkähän ne rahat on hävinnyt mitä irtisanotut maksoivat palkoistaan joka kk veroina sosiaaliturvaansa? Entä ne rahat joka pidätettiin palkasta työttömyysakuutusmaksut?
Maksoivat "sukanvarteen" työttömyyden varalle?

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Työttömyysvakuutus taitaakin olla ainoa vakuutuslaji, jossa vakuutuskorvauksen odotetaan olevan vastikkeellinen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Juu. Vaimosi ja yhdistyksesi ovat suorastaan erittäin hyvällä asialla. Ainoastaan nuo afrikkailaisjuttusi välillä saa sen reaktion aikaan että alkaa yökkimään.

Mielelläni mainostan yhdistystänne kunhan sinä et ole pilaamassa asiaa rasistisilla kommenteillasi. Eli skarppaa.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

En tiedä, minkä koet rasistiseksi. Nykyään se tuntuu olevan hyvin henkilökohtainen kokemus.

Odotettavissa oleva väestöräjähdys Afrikan suunnalla on yleisesti tiedostettu ongelma. Jos Sinulla on siitä kuitenkin jotain päinvastaista tietoa, kuuntelen mielelläni.

Juhana Vartiaisen ongelma taas on se, että hän ihan aikuisten oikeasti uskoo työvoiman tarjonnan itsestään lisäävän työpaikkoja. Eihän se niin mene muuten kuin määrätyissä olosuhteissa. Siksi vertaus, joka oli ironinen Juhana Vartiaista kohtaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #7

Vartiainen ,kok ja kepu on "vahingossa" käsittänyt asioita vääri.

Pyörähdin EU sivuilla-Sopimus-13
Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen.
Miten sosiaaliturvaa annetaan maahanmuuttajien kohdalla .
Työtä vastaan.
Nää vekkulit keksi oman mallin siitä koskemaan myös oman maan kansalaisia. Jotka on Suomen kansalaisia ja maksaneet kyllä veroja sosiaali ja työttömyysturvaansa.
+omaan työeläkkeeseensä joka tilistä.
Lait on miten ne tulkitaan.
Mutta perustuslaki takaa Suomen kansalaisille yhdenvertaisuuslailla samat oikeudet kaikille.

Toimituksen poiminnat