SirpaAholaLaurila

Journalismin surkea tila

Luin uutisen (mtv) , jossa kansanedustajaksi noussut  Matti Torvinen, uusi vaihtoehto, kertoo miten hänen entinen puolueensa perussuomalaiset pelottelee ja kiristää eroa harkitsevia jäseniään pitääkseen nämä puolueessa.

Moni perussuomalaisten kunnallispoliitikko on Torvisen mukaan jäänyt puolueeseen vain, koska pelkää menettävänsä luottamuspaikkansa puoluevaihdon seurauksena.

– Kaiken taustalla on hyvin masinoitu valmistelu. Puoluetoimisto teki talvella blankko-asiakirjan, jossa ehdokas lupasi erota kaikista luottamuspaikoista, jos lähtee puolueesta. Muuten et olisi päässyt persujen ehdokkaaksi. Tätä asiakirjaa käytetään nyt kiristyskeinona, sinulla on nimi sopimuksessa, Torvinen väittää.

Torvisen motiivit kertoa asia vähän sinnepäin ymmärrän hyvin, mutta sitä en , että jutun tehnyt toimittaja ei ole viitsinyt selvittää, mistä paperista on kyse. Tähän ei voi olla kuin kaksi syytä: toimittaja on ammattitaidoton eikä noudata journalistin ohjeita, joiden mukaan molempia osapuolia on kuultava tai toimittaja inhoaa perussuomalaisia ja tahtoo tehdä heitä mustamaalavan jutun. Kumpi tahansa syy on huonoa journalismia.
Parilla puhelinsoitolla olisi selvinnyt , että on ihan normaalia puolueesta riippumatta sopia, että luottamuspaikat säilyvät puolueella, jos joku loikkaa.

Räikeä esimerkki on myöskin se, kun uuteen vaihtoehtoon loikannut Tiina Elovaara kertoi A-studiossa ääni väristen, miten puoluekokouksessa tehtiin natsitervehdyksiä. Pian selvisi, että kyseessä oli käsiäänestys, mutta valheellinen tieto jäi elämään. Journalisti olisi vaikka voinut tehdä jutun kansanedustajasta, joka muunteli totuutta, mutta asiasta vaiettiin.
Samanlaisia esimerkkejä on nykyään paljon. Työttömien laiskuus tuntuu olevan varsinkin ylen lempiaihe. Kuitenkin tutkimustietoa joka kumoaa tuon kliseen, löytyy vaikka kuinka.

Olen aina ollut mediakriittinen, mutta kun valtamedia laskee tasonsa somen huhupuheiden ja vaihtoehtomedian roskan tasolle, ollaan oudossa tilanteessa. Mitä eroa on enää mustamaalaako mv-julkaisu jotakuta vai tekeekö sen mtv? Kuinka moni lukija jaksaa kaivaa taustatiedot ja kuulla molempia osapuolia omin avuin? Minä odotan, että toimittaja hoitaa työnsä, ei lukija.

80 ja 90-luvulla olin yleisradiossa töissä ja edesmennyt työkaverini Aki Sirkesalo sanoi osuvasti: jopa rockaradiossa journalismin taso oli korkea. Nykyään uutisvirran seuraaminen on rasittavaa. Joutuu tarkastamaan lähteen ja tekemään vielä taustatyön, että voi luoda asioista mielipiteen. Toimittajat: tehkää asialle jotain ja olkaa kunnianhimoisia.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Hyvä kirjoitus. Nykyään tosiaan tuntuu, että aina täytyy lähteä itse etsimään tietoa, ennen kuin uskoo uutisesta yhtään mitään.

Tuo maikkarin Torvis-case oli oikein tyyppiesimerkki laiskasta (tai tarkoitushakuisesta) uutisoinnista. Eikä tämä tarkoita sitä, että haluaisin vain puolustella persuja, mutta kaikkein räikeimpänä tuo toimintatapa näkyy persujen asioista uutisoinneissa. Iltalehti sentää terästäytyi ja toi olennaisia faktoja esiin tapauksesta.

Nykyään onneksi lähes kaikilla lehdillä on kommentointi auki. Siellä korjataan toimittajan aukkoja tiedoissa ja tuodaan lisätietoa. On yhtä tärkeää nykyään lukea kommentointiosuus, kuin itse uutinen. Maikkarilla ei taida tuota kommentointia olla.

Toinen ärsyttävä asia on myös se, että poimitaan yksittäisiä sanoja tai lauseita ja irrotetaan ne asiayhteydestään. Kun sitten kaivat koko haastattelun jostakin, olet raivon vallassa, kun huomaat että henkilö tarkoitti jotain muuta, kuin toimittaja oli oli jutussaan anatanut olettaa.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

Pitäisi vielä enemmän nostaa koko mediakentän uutisointia esille, niin "vinoutunutta" se on.
Onko niin, että nuoremmilta toimittajilta puuttuu ammattietiikka?
Vaikka näyttää se puuttuvan vanhemmaltakin rouvalta:
http://beta.oikeamedia.com/o1-29900

"Epäasiallista puhetta pitäisi ensisijaisesti etsiä ja torjua sieltä, missä sille on laajin levikki eli lähinnä yleiset tiedotusvälineet. Henkilökohtaisesti koin hyvin loukkaavana esim. Ylen toimittaja Pirjo Auvisen äskeisen arvion, kun hän sanoi perussuomalaisten olevan rasisteja. Hän siis leimasi kaikki perussuomalaiset rasisteiksi."

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Eli sitouduttiinko luopumaan myös valtuustopaikasta? Sehän nyt ei ainakaan olisi lainkaan normaalia.

Käyttäjän SirpaAholaLaurila kuva
Sirpa Ahola-Laurila

Ei valtuutetun paikka eikä varavaltuutetun häviä, vaikka loikkaa, mutta tässä kyse on muista annetuista luottamuspaikoista.Esimerkiksi lautakuntien ja johtokuntien jäsenyyksistä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Pointti oli siinä, että juuri Soinin johdolla tämä ehdokassopimus luotiin keväällä 2016 pohjautuen 2012 kunnallisvaalien jälkeisiin loikkauksiin. Torvinen antoi ymmärtää, että uudella johdolla olisi sormensa pelissä tai puoluetoimiston väki (Putkonen, Slunga-Poutsalo, Turkkila) olisivat olleet sopimuksen takana ilman Soinin mandaattia.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Mikä tahansa elinkeinoala voi ajautuu surkeaan tilaan, jos ensin hiukan höylätään ja virtaviivaistetaan. Kun muutama toimittaja on saatu tien päälle, sellaiset ärripurrit ja tottelemattomat, on äkkiä toimitusjohtajalla ja päätoimittajalla tarjota tehokas ja liukas koneisto, joka on valmis vastaamaan yhteiskunnallisiin haasteisiin, jotka pääomistajataho ja muu piilovaikutuskoneisto sille määrää.

Ja onhan aina toimittajan työssä kognitiivisen dissonanssin tyynnyttelyä. Jos jokin kuohuttaa kovasti yleisöä, on asia joko selitettävä pois tai sitten on keksitttävä jotain muuta ihmeteltävää ja piiloteltavat polttava aihe pois. Ja kun kasvua ei ole, toivo ei myy vaan pelko.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Pian selvisi, että kyseessä oli käsiäänestys,"

Ei selvinnyt, ja siksi asiasta ei tehty kirjoittajan toivomaa juttua.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Selvisipä, ja juttu aiheesta on julkaistu täällä Uudessa Suomessakin.

Siitä huolimatta huhu on jäänyt elämään totena, niin kuin kirjoittaja kertoo. Aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi aprillipilaksi tarkoitettu juttukin, jossa EU olisi muka kieltämässä perunan kotikasvatuksen.

Sensijaan aloittajan toivomaa juttua kansanedustajasta, joka muunteli totuutta, ei ole tehty.

Linkki usarin juttuun:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/223225-kuva-ps-ko...

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Kyllä selvisi. Tiina Elovaaran Ylelle antamassa kuvassa on menossa käsiäänestys.
https://yle.fi/uutiset/3-9668174

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Siinä kuvassa kyllä.

On toisenlaistakin kuvaa:

https://yle.fi/uutiset/3-9668654

Sinänsä minua ei jotkut käsimerkit kiinnosta pätkääkään. Persuissa ja varsinkin kannattajissa on natsihenkisiä porukoita, siitä ei ole kahta sanaa.

Se ei tietenkään tarkoita että Persut olisivat natsipuolue.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #11

Ei kiinnosta minuakaan käsimerkit, mutta on väärin, jos heitellään epämääräisiä vihjailuja, niin kuin tuossa linkkaamassasi artikkelissa taas Elovaara tekee. Ihmiset näyttivät riemuitsevan halla-ahon voitosta oli se sitten oikein tai väärin.

Paikalla äänestyksessä olleet olivat kaikki perussuomalaisten jäseniä, eivät vastarintaliikkeen jäseniä. Tavalliset ihmiset leimautuivat natseiksi, kun kuvat ja videot levisivät nettiin ja mediaan.

Paikalla oli iso liuta nimekkäitä eturivin toimittajia Pia Elosesta Tommi Parkkoseen. Kaikki sanoivat ettei mitään natsitervehdyksiin viittaavaa näkynyt.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #11

[Sinänsä minua ei jotkut käsimerkit kiinnosta pätkääkään.]

Lakkasi näköjään kiinnostamasta:)

Vasemmistoliitossa vihreissä ja demareissa on kommunnistihenkisiä porukoita, siitä ei ole kahta sanaa.

Se ei tietenkään tarkoita että väittämäni olisi tosi taikka demarit olisivat vaihtaneet maaminoja kissaan.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski Vastaus kommenttiin #11

Onko tuo "natsi" sanan yletön käyttö nykyään jokin uskonnollinen rituaali vai mitä sillä todistellaan?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #14

Vastauksena kysymykseenne: on uskonnollinen rituaali ja sillä todistetaan omaa kuulumista oikeaan uskoon. Mutta tuo taisi olla kysyjän tiedossa jo kysymystä kirjoittaessaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Lueskelin Oikean Median juttuja ja blogeja. Onneksi on "valtamedia".

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Tänä päivänä toimittajissa on iso joukko henkilöitä, jotka käyttävät edustamaansa mediaa ikään kuin he olisivat sosiaalisessa mediassa. Tuputetaan omaa maailmankatsomusta muka merkittävänä uutisena. Ja työnantajat sallivat sen
Toimittajaksi itseään kutsuva käyttää palstatilaa siihen, miltä tuntuu osallistua oman siskon muotinäytökseen ja kävellä framilla toinen rinta paljaana tai juosta alastomana lenkkiä toisten töllisteltävänä.
No mutta, onhan tehty juttua myös siitä, miltä tuntuu paskoa housuihinsa bussissa ja siitä on saatu palkkioksi kunnon työpaikat arvostetuissa medioissa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Long PLay on mielestäni hyvä. Tosin en ole vielä tilaaja, joten luin vain sen minkä ilmaiseksi sain lukea. Esim. KELAsta juttua.
Niin tuttua, niin tuttua:

https://longplay.fi/fi/single/laitos

Henry

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Long Playn toimittelijat tosin on raiskaajia... kuten on selvinnyt. (Tsekkaa MV, sieltä selviää että tämä "palkittu journalisti", joka tossa taannoin vahän raiskaili oli Long Playn toimittelija...)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

MV - anna mun kaikki kestää...
Jaa, kenetköhän Reetta raiskasi?

Henry

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #21

Niin, mitäs sitä totuuksia selvittelemään. Reetta ei tosin ole raiskaillut ketään. Vaan Long Playn palkittu toimittelija Ari Lahdenmäki. Tietysti ei tarvii uskoa. Ku kyllähän oikeudenki paperit valehtelee. Eiks je?

Koita nyt kumminki kestää vaikka lähde onki väärä:

http://mvlehti.net/2017/07/21/valokuvia-palkitusta...

Toimituksen poiminnat