SirpaAholaLaurila

Töitä olis, tehtävät vaan puuttuu

Istuin eilen penkillä rannalla, jossa jo viime kesänä eräs yhdistys piti kesäkahvilaa. Silloin he mainostivat, miten työllistävät yli 50 (!) henkilöä kesäksi toimintaa pyörittämään. Yksityinen yrittäjä hoitaisi homman yksin tai korkeintaan parin työntekijän turvin.

No, palaan eiliseen. Katselin , kun kahvila avattiin. Ulkona on viisi pöytää ja sinne piti lisäksi nostaa pari mainosta. N. 40-vuotias mies toimi ilmeisesti työnohjaajana ja 16-20- vuotiaita poikia oli sillä hetkellä ulkona neljä. Sisällä oli kuulemma lisää kahvinkeittäjiä. Mies kantoi muutaman tuolin ulos ja neuvoi poikia laittamaan ne pöytien ympärille. Hän itse ei kuitenkaan malttanut olla myös osallistumatta ja pojat saivatkin laittaa vain pari tuolia, kun mies itse hoiti loput.

Seuraavaksi piti laittaa pari viiriä niille tehtyihin putkiin. Taas mies kävi sormella osoittamassa putket ja yksi pojista laittoi viirit paikoilleen muiden seistessä vieressä ihmettelemässä.

Seuraava työ oli lakaista laatat ja mies antoi harjan erään pojan käteen. Tosin hän palasi kahden harjan vedon jälkeen ottamaan sen pois, kun tajusi, että hiekka pöllyää asiakkaiden päälle ja kahvin juojat jäivät hiekkapilven keskelle.

Seuraavaksi mies poikien katsellessa kantoi ulos mainoksen, jonka jalkaan laitetaan vettä. Hän lähti itse hakemaan kastelukannulla veden ja kaatoi sen jalkaan. Sitten hän siirsi mainoksen parin metrin päähän paikoilleen. Pojat katselivat ja varmaan minun laillani ihmettelivät, eikö se olisi kannattanut täyttää vasta oikealla paikallaan.

Näin päivän työt oli tehty 10:ssä minuutissa. Kahvilaa pyöritti lisäksi muutama kahvilatyöntekijä.

Tämä järjestö on mainostanut, miten se työlllistää niin kesätyöseteleillä kuin palkkatuella kymmeniä ja lisäksi on vielä kuntouttavaa työtoimintaa.

Tuota touhua seuratessa tuli ainoastaan sääli poikia, jotka oli "työllistetty", mutta ilmiselvästi työtehtäviä ei ollut. Kun työministeri on kovasti koettanut keksiä sanktioita työttömille ja keppi viuhuen patistaa ( olemattomiin) työpaikkoihin, herää väkisin kysymys, vahtiiko kukaan, mihin työllisyysrahat upotetaan.

Minua suututti oikeasti poikien puolesta, kun he ovat luulleet pääsevänsä kesätöihin ja joutuvat sitten tempputyöpajan pyörteisiin. Paitsi, että tällainen antaa vääristyneen kuvan työelämästä, se on myös alentavaa ja varmasti tylsää.

Ainoa syy ottaa kymmeniä nuoria pyörittämään peukaloitaan on yhdistyksen rahoitus ja osaltaan kuntatalouden hoito. Kunta kun säästää sakkomaksuissa saatuaan yhdenkin työttömän kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun.

Ministeriön olisi syytä katsoa, miten kortilla olevia työllisyysmäärärahoja käytetään. Vastaavia tapauksia on nimittäin paljon. Työnantajallekin on asetettava velvoitteita, vähintään se, että on työtehtäviä.

Viime kesänä nuori mies jäi kiinni, kun oli väärinkäyttänyt kesätyöseteleitä. Hän oli palkannut niillä nuoria, vaikka hänellä ei ollut tarjota töitä. Tuon kesätyösetelin antaman summan hän oli jakanut työnhakijan kanssa. Tuomiohan siitä tuli, mutta eipä tuo paljon eroa aloitukseni yhdistyksestä. He vaativat nuoret työpaikalle, mutta tehtäviä ei ole,

Olen sitä mieltä, että kaikki temppu- ja ilmaistyöt tulisi lakkauttaa. Saattaisi oikeita työpaikkoja aueta yllättävän paljon, kun ilmaista työvoimaa ei saisikaan. Jonkunhan ne työt olisi kuitenkin tehtävä.

Mutta koska työministeriö on lisäämässä ilmaistöitä, niin katsoisivat edes mihin verorahat laitetaan ja vaatisivat työnantajalta vastuuta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"Mutta koska työministeriö on lisäämässä ilmaistöitä, niin katsoisivat edes mihin verorahat laitetaan ja vaatisivat työnantajalta vastuuta"

Kerrotko lisää suunnitellusta "ilmaistyöstä"? Mistä siinä on kyse?

Käyttäjän SirpaAholaLaurila kuva
Sirpa Ahola-Laurila

Esimerkiksi ministerin itsensä julkisuuteen tuoma työnäyte on palkatonta työtä, joka saattaa syödä oikeita työpaikkoja. Ainakin työkokeilun kanssa on käynyt niin. Koska palkkatukirahoja leikataan ja sanktioita samaan aikaan kasvatetaan, se vääjäämättä johtaa siihen että työttömät joutuvat kuntouttavaan työtoimintaan, vaikka sen pitäisi olla sosiaalipalvelu lainkin mukaan. Sitä käytetään nyt jo väärin, esimerkiksi kunnat teettävät yrityksille alihankintatöitä kuntouttavalla työtoiminnalla.

Tempputyöviidakko on sekava ja siksi toivoisin että työministeri ottaisi tosissaan asian. Eihän voi olla oikein että kymmenet työttömät työllistetään yhdistykseen jossa ei ole työtehtäviä. Tätä käyttää tosi moni järjestö hyväkseen, koska kunta usein maksaa aktivoidusta saatavan vähän yli kymmenen euroa päivässä yhdistykselle. Muutamankin kerran olen kuullut, kuinka yhdistys sanoo rahoittavansa toimintaansakin tällä.

Tärkeintä kai olisi, että vähäiset palkkatukirahat ohjattaisiin oikeasti työllistäville työnantajille.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Työnäyte on vasta valmistelussa. Sitä valmistellaan yhdessä mm.ammattiliittojen kanssa. Pidimme juuri erittäin asiallisen keskustelutilaisuuden aiheesta. Siellä kuultiin huolia ja tuotiin esiin mahdollisia ongelmia. Ne otetaan huomioon kun mallia kokeiluksi valmistellaan. JOS kokeiluun lähdetään, on määräaikainen, vapaaehtoinen ja siitä ei siis seuraa sanktioita.

Työnäyte on työn hakemisen uusi muoto, jossa ideana on löytää piilotyöpaikkoja. Jos kokeilu ei onnistu, mallia ei oteta käyttöön pysyvästi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #4

"Työnäyte on vasta valmistelussa."

Tempputyöllistämistä tämäkin vaikka sillä saattaa olla yksittäiselle työntekijälle ja antajalle merkitystäkin. Hallituksessa pitäisi miettiä isompia kuvioita millä saataisiin kansantalous kasvamaan eikä ehdointahdoin supistaa taloutta vaikka komissio mitä vaatisi.

Käyttäjän SirpaAholaLaurila kuva
Sirpa Ahola-Laurila Vastaus kommenttiin #4

Ihan hyvä että suunniteltu työnäyte selvitetään. Ilmaistyön väärinkäytössä on kuitenkin muitakin ongelmia, niin kuin totesin ja monesti ne syövät oikeita työpaikkoja.

Mitä mieltä ministeri on itse aloituksesta? Onko oikein, että kymmeniä ihmisiä istuu ilman työtehtäviä muka työllistettyinä?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #7

Hyvä aloitus. Ei ole oikein.

Syksyn budjettiriiheen minun tehtävänä on tuoda uusia ideoita työtlistymisen helpottamiseksi. Tapaan sen vuoksi mm.työmarkkinajärjestöjen edustajia.

Käyttäjän SirpaAholaLaurila kuva
Sirpa Ahola-Laurila Vastaus kommenttiin #8

Hieno homma. Toivottavasti voit tavata myös välityömarkkinoiden edustajia koska siellä usein tunnetaan paremmin nämä ongelmat.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Jonkin verran omaan pitkäaikaistyöttömyysuraani vaikutti ensimmäinen työpaikkani Lappeenrannassa 1970-luvulla. Meidät kahdeksan kunnantyöntekijää ajettiin metsikön reunaan pakettiautolla. Tehtävänä luoda lumet parakin katolta. Kahden tunnin kuluttua aloimme kaivaa lumeen polkua metsikön reunaan ja sinne saavuttuamme päivä oli pulkassa. Seuraavana päivänä saimme kaikki lumilapiot ja pokasahat. Työmme oli lapioida metrisestä hangesta esiin risuja ja katkoa niitä sahoillamme. Jo silloin ymmärsin että yksi raivaussahan käyttäjä saisi päivässä saman aikaan kuin me kahdeksan kahdessa kuukaudessa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Muutamassa kesäkahvilassa tässä säiden lämmettyä olen ehtinyt käydä. Havainto täysin päinvastainen. Kahvilaa pyörittää yksi tai enimmillään kaksi ihmistä. kädet täynnä työtä. Jonot tuppaavat venymään. Olisikohan niin, että niitä pyörittävät yritykset ja yrittäjät, eivät järjestöt.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Itse olen pitkäaikaistyötön ja olen nyt MOPA TYP-asiakas ja joutumaisillani tekemään jotakin aktiviteettiä ihan "vapaaehtoisesti" eräässä isossa kaupungissa mikä alkaa V-kirjaimella. Vapaaehtoisuus kaiketi perustuu siihen, että minua tullaan painostamalla ryhtymään johonkin ennalta määritettyyn kaupungin toimintaan. Mutta virkailija väitti, että hän ei painosta minua ryhtymään mihinkään aktiviteettiin. Siis itse en kyllä oikeasti vapaaehtoisesti ryhdy ilmaiseksi kaupungin "töpinä-mieheksi". Saas nähdä kuinka hyvin pärjään virkamiesarmeijaa vastaan pelkällä finlexin lukuoikeudella.

Pyrkimyksenäni on videoida ja muutenkin nauhoittaa kaikki viranomaistapaamiset ja mitä myöhemmin joudun ilman omaa tahtoani tekemään V* kaupungin hyväksi. Mutta ensin käyn terveyssisarellekin kertomassa, että hänellä ei ole oikeutta minun arkaluonteisiin tietoihin, josko sitten millään muullakaan taholla on oikeutta käsitellä arkaluonteisia tietojani tässä MOPA TYPissä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Täähän on ihan älytön. Nykyäänkin on jo olemassa työkokeilu mihin ihmiset voivat pyrkiä niin halutessaan. Tuntuu vain että ministerin pallilla on keksitty pyörä uudestaan. Mä todella haluaisin, että työministeri ottaisi lusikan kauniiseen käteensä ja tutustuisi tosiaan välityömarkkinoihin tarkemmin.

Voihan se olla tietty että on myös niin kiirus myös sillä oikeusministerin pallilla ettei osaa ja jaksa perehtyä asioihin sen tarkemmin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitoa vaan infosta. Osaat varmaankin paremmin nämä asiat. Olet siis perehtynyt ideaan ja sinulla on varma käsitys siitä millainen malli olisi? Minulla ei vielä ole, eikä kellään muullakaan TEM:ssä.

Työkokeilun ja työnäytteen ero on se, että toinen perustuu työsuhteelle ja toinen ei. Kyse on siis työn hakemisen uusi muoto.

http://www.sitra.fi/blogi/tyoelaman-taitekohdat/ty...

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Työkokeilukaan ei muuten perustu työsuhteeseen vaan se on työvoimapoliittinen toimenpide. Työsuhde ei siis voi olla näiden kahden mallin ero. Epäselvää onkin, mikä ero näissä kahdessa mallissa on.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #14

Kari. "Työkokeilussa henkilö tekee työpaikalla yleisesti työsuhteessa tehtäviä töitä" tätä tarkoitin. Ehkäpä olin epäselvä. Olennainen ero on se, että te-toimisto ei ole työnäytteen sopijana vaan sen tekevät työntekijä ja työnantaja. Matalalla byrokratialla. Malli pitää kehittää sellaiseksi, että se toimii ja jos ei toimi, sitä ei otetaa pysyvään käyttöön.

http://te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/kaytannot...

Tero Tähdistö Vastaus kommenttiin #17

Tee-ee se epäselvä onkin. Tuohan on täysi tyhjiölause ilman sisältöä. Tuon perusteella työnantajataho voi sijoittaa henkilön vaikka kahvinkeittäjäksi tai täysipäiväiseksi siivoojaksi.

Kaikissa näissä temppujutuissa on tämä vika, että niiden perusteella direktio-oikeuden omaava voi teettää mitä tahansa tehtävää. Kaikki alkupuheet raukeavat tyhjiin, jos niistä ei ole mustaa valkoisella paperilla ja paperi allekirjoitettuna. Sittenkin tekijän taakaksi jää näyttää toteen, että sopimuskumppani on rikkonut sopimusta kun kiistat alkavat. Tämähän ei taas onnistu ilman kohtuutonta todistelun vaivaa. Näissä tapauksissa te-toimistot näyttävät ne rumimmat puolensa.

Voin jakaa täysin Sirpan vaatimuksen siitä, "että kaikki temppu- ja ilmaistyöt tulisi lakkauttaa".

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niinpä. Miksi ei palkkaa haluta maksaa tuolta ajalta? Mun mielestäni on aivan tolkuttoman järjetöntä että ihminen joutuisi olla ilman palkkaa jopa 4kk.

Työttömälle jo työmatkakulut ovat kova menoerä joka halutaan säästää ihan vain elämiseen, siihen että on ruoka pöydässä ja katto pään päällä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #15

Taru, ei kannata takertua 4 kuukauteen. Aika on se minkä osapuolet keskenään sopivat. Se voi olla paljon lyhyempi, itse asiassa näin uskon.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #18

Älä nyt viitti. Työvoimaviranomainen tekee sen kuin on pakko. Kuis hyvin sä muuten nyklyään nukut yösi?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #19

Oikein hyvin, kiitos kysymästä Mutta ei tämä keskustelu johda mihinkään, koska olet jo päättänyt miten tämä etenee. Minä taas en ole päättänyt miten tämä etenee.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tuossa Jari on kylläkin oikeassa, että työnäyte palvelisi kylläkin sellaista, jolla ei ole koulutusta alalle eikä työkokemusta. Mutta omalla harrastuneisuudellaan on hankkinut vaikkapa insinööri-tasoisen osaamisen. Tuota osaamista on monesti vaikea näyttää työhakemuksessaan, kun pyrkiin työhön johon ei viralliset näytöt riitä.

Käyttäjän PiritaNenonen kuva
Pirita Nenonen

Työministeriöss tulisi myös pohtia, miten työikäiset sais ensisijaisesti tehdä noita töitä. Itsekin työskennellyt työpaikassa jossa eläkkeellä olevat hoitajat tekevät täyttä listaa ja meille työikäisille työttömille hoitajille annetaan töitä jos vuoroja jää tai nää eläkeläiset eivät pääse tulemaan.

Toimituksen poiminnat