Miten vähällä tietämyksellä tätä maata johdetaan….

Otsikko tulee väkisin mieleen, kun kuuntelee Juhana Vartiaisen oppeja työllisyysasioista. Sen sijaan, että häntä kiinnostaisi, miten talous lähtisi kasvuun, työllistämistä helpotettaisiin, kannustinloukkuja purettaisiin ja Suomessa kysyntä ja ostovoima kasvaisi, Vartiainen päästelee suustaan tasaiseen tahtiin puppua työtä vieroksuvista työttömistä.
Elinkeinoelämän rakennemuutos ja huono suhdanne aiheuttavat sen, että meillä on valtavasti työttömiä erityisesti yksityisellä sektorilla ja viennin puolella. Nyt tarvitaan talouspolitiikkaa, joka luo kysyntää.

Ylen ykkösaamussa (21.7) Vartiainen sanoi mm. näin:
"Jos työnhakija on aiemmin ajatellut, ettei lähde töihin kahtakymmentä kilometriä kauemmas, häntä pitäisi kannustaa suostumaan kolmenkymmenen kilometrin työmatkaan. Myös palkasta pitää tässä taloustilanteessa olla valmis tinkimään."

Kansanedustaja Vartiaiselle annan neuvon, että kannattaa ensin tutustua Suomen voimassa olevaan lakiin, ettei päästele sammakoita suustaan ja vie itseltään loppuakin uskottavuutta.

Laki työssäkäyntialueesta sanoo seuraavaa: "Velvollisuus työn vastaanottamiseen työssäkäyntialueen ulkopuolelta

Velvollisuutta ottaa vastaan työtä myös työssäkäyntialueen ulkopuolelta laajennetaan lainmuutoksella. Työssäkäyntialue ulottuu 80 kilometrin säteelle kotipaikasta. Tältä alueelta työttömällä työnhakijalla on velvollisuus vastaanottaa työtä työttömyysetuuden edellytyksenä.

Lakimuutoksen jälkeen työnhakijan täytyy ottaa vastaan myös työssäkäyntialueen ulkopuolelta tarjottua työtä, jos päivittäinen työmatka olisi kestoltaan keskimäärin enintään kolme tuntia päivässä. Jos työ on osa-aikaista, aikaraja on kaksi tuntia. Työmatkan kestoa arvioidaan aina julkisen liikenteen mukaisesti, vaikka käytössä olisi oma auto."

Jännä yhteensattuma, että kun Vartiainen oli muutamassa ohjelmassa höpöttelemässä, yle alkoi uutisoida työttömien työstä kieltäytymisestä. Huippu oli otsikko "Soitin, koska työkkäri käski – näin Suomessa kieltäydytään töistä. "

Uutisessa ISS:n toimitusjohtaja Sirpa Huuskonen kertoo:"tällaisia ilmoituksia tekee jopa puolet rekrytoijille soittaneista työnhakijoista, yhteensä ehkä noin sata vuodessa. Työnhakijoiden koko määrään suhteutettuna se on kuitenkin pientä. ISS:lle tulee vuodessa yli 70 000 työhakemusta."

Tämän 0,14 prosentin mukaan sitten otsikoitiin juttu. Jos tämä ei ole mielipiteen muokkausta niin mikä sitten on.

Uusimmat työttömyysluvut kertovat karua kieltään: työttömiä työnhakijoita 369 000 , näistä korkeasti koulutettuja yli 40 000. Avoimia työpaikkoja koko maassa on n. 38000. Vartiaisen malli työvoimapulasta ei sovellu Suomessa vallitsevaan tilaan, silti hän toistaa mantraansa ja esiintyy kommentaattorina niin usein, että herääkin kysymys, hänetkö on valjastettu vastaamaan Suomen työllisyysasioista. Eikö työministeriltä kysytä mitään vai eikö hänellä ole mielipidettä? Minua ainakin kiinnostaisi kuulla hänen kantansa hälyyttävän korkeisiin työttömyyslukuihin ja vaikkapa ilmaistöiden teettämiseen. Meillähän ihan työkuntoisilla ihmisillä teetetetään oikeaa työtä palkatta työvalmennuksen nimellä. Yhteiskunta maksaa työttömyyskorvauksen, työtön tekee töitä, mutta köyhyys jatkuu, ainoastaan työnantaja voittaa saamalla ilmaisen orjan.

Nähtäväksi jää saako uusi työministeri ja hallitus parannuksia aikaan vai jatkuuko tempputyöllistäminen, orjuuttaminen ja työttömien syyllistäminen.

SirpaAholaLaurila

Kaikki tämän blogin kirjoitukset ovat henkilökohtaisia mielipiteitäni. Ne eivät ole puolueen tai edustamieni järjestöjen kannanottoja, jos en ole siitä erikseen maininnut.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu