SirpaAholaLaurila

Miten vähällä tietämyksellä tätä maata johdetaan....

Otsikko tulee väkisin mieleen, kun kuuntelee Juhana Vartiaisen oppeja työllisyysasioista. Sen sijaan, että häntä kiinnostaisi, miten talous lähtisi kasvuun, työllistämistä helpotettaisiin, kannustinloukkuja purettaisiin ja Suomessa kysyntä ja ostovoima kasvaisi, Vartiainen päästelee suustaan tasaiseen tahtiin puppua työtä vieroksuvista työttömistä.
Elinkeinoelämän rakennemuutos ja huono suhdanne aiheuttavat sen, että meillä on valtavasti työttömiä erityisesti yksityisellä sektorilla ja viennin puolella. Nyt tarvitaan talouspolitiikkaa, joka luo kysyntää.

Ylen ykkösaamussa (21.7) Vartiainen sanoi mm. näin:
"Jos työnhakija on aiemmin ajatellut, ettei lähde töihin kahtakymmentä kilometriä kauemmas, häntä pitäisi kannustaa suostumaan kolmenkymmenen kilometrin työmatkaan. Myös palkasta pitää tässä taloustilanteessa olla valmis tinkimään."

Kansanedustaja Vartiaiselle annan neuvon, että kannattaa ensin tutustua Suomen voimassa olevaan lakiin, ettei päästele sammakoita suustaan ja vie itseltään loppuakin uskottavuutta.

Laki työssäkäyntialueesta sanoo seuraavaa: "Velvollisuus työn vastaanottamiseen työssäkäyntialueen ulkopuolelta

Velvollisuutta ottaa vastaan työtä myös työssäkäyntialueen ulkopuolelta laajennetaan lainmuutoksella. Työssäkäyntialue ulottuu 80 kilometrin säteelle kotipaikasta. Tältä alueelta työttömällä työnhakijalla on velvollisuus vastaanottaa työtä työttömyysetuuden edellytyksenä.

Lakimuutoksen jälkeen työnhakijan täytyy ottaa vastaan myös työssäkäyntialueen ulkopuolelta tarjottua työtä, jos päivittäinen työmatka olisi kestoltaan keskimäärin enintään kolme tuntia päivässä. Jos työ on osa-aikaista, aikaraja on kaksi tuntia. Työmatkan kestoa arvioidaan aina julkisen liikenteen mukaisesti, vaikka käytössä olisi oma auto."

Jännä yhteensattuma, että kun Vartiainen oli muutamassa ohjelmassa höpöttelemässä, yle alkoi uutisoida työttömien työstä kieltäytymisestä. Huippu oli otsikko "Soitin, koska työkkäri käski - näin Suomessa kieltäydytään töistä. "

Uutisessa ISS:n toimitusjohtaja Sirpa Huuskonen kertoo:"tällaisia ilmoituksia tekee jopa puolet rekrytoijille soittaneista työnhakijoista, yhteensä ehkä noin sata vuodessa. Työnhakijoiden koko määrään suhteutettuna se on kuitenkin pientä. ISS:lle tulee vuodessa yli 70 000 työhakemusta."

Tämän 0,14 prosentin mukaan sitten otsikoitiin juttu. Jos tämä ei ole mielipiteen muokkausta niin mikä sitten on.

Uusimmat työttömyysluvut kertovat karua kieltään: työttömiä työnhakijoita 369 000 , näistä korkeasti koulutettuja yli 40 000. Avoimia työpaikkoja koko maassa on n. 38000. Vartiaisen malli työvoimapulasta ei sovellu Suomessa vallitsevaan tilaan, silti hän toistaa mantraansa ja esiintyy kommentaattorina niin usein, että herääkin kysymys, hänetkö on valjastettu vastaamaan Suomen työllisyysasioista. Eikö työministeriltä kysytä mitään vai eikö hänellä ole mielipidettä? Minua ainakin kiinnostaisi kuulla hänen kantansa hälyyttävän korkeisiin työttömyyslukuihin ja vaikkapa ilmaistöiden teettämiseen. Meillähän ihan työkuntoisilla ihmisillä teetetetään oikeaa työtä palkatta työvalmennuksen nimellä. Yhteiskunta maksaa työttömyyskorvauksen, työtön tekee töitä, mutta köyhyys jatkuu, ainoastaan työnantaja voittaa saamalla ilmaisen orjan.

Nähtäväksi jää saako uusi työministeri ja hallitus parannuksia aikaan vai jatkuuko tempputyöllistäminen, orjuuttaminen ja työttömien syyllistäminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Vartiaisella on siinä hyvä pointti että mitä heikompitasoinen ja kestoltaan lyhyempi ansiosidonnainen työttömyysturva on, sitä nopeammin ihmiset työllistyvät. Erityisesti ansiosidonnaisen kestolla on suuri vaikutus; työttömyysjaksot lyhenevät 0,2 viikkoa kutakin etuuden keskusta leikattua viikkoa kohden riippumatta maan työttömyystilanteesta. Tämä ei tosin koske samassa mitassa pitkäaikaistyöttömiä joiden etuuksien leikkaus ei juurikaan nopeuta töihin menoa/pääsyä.

Avoimia työpaikkoja oli muuten kesäkuun lopussa liki 70.000.

Ei kannata mutuilla kumoon niitä jotka kahlaavat läpi oikeaa tutkimustakin aiheesta.

Käyttäjän SirpaAholaLaurila kuva
Sirpa Ahola-Laurila

" Työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli kesäkuun lopussa edelleen avoinna 27 400 työpaikkaa, mikä on 1 700 enemmän kuin vuotta aikaisemmin."

https://www.tem.fi/files/43479/TKAT_Kesa_2015.pdf

Blogitekstin luku on tämänhetkinen tilanne MOL:n sivuilla. Minä en mutuile työllisyysasioissa, joiden parissa olen toiminut toistakymmentä vuotta sidosryhmäjärjestön edustajana. Annoimme mm. lausuntomme uusimpaan työllisyyslakiinkin ja kaikki mahdolliset tutkimukset olen kyllä kahlannut läpi.

Siinä olen kyllä samaa mieltä, että mitä nopeammin työllistyy, vaikka ansiosidonnaiselta, sitä parempi. ainahan pitkittynyt työttömyys vaikeuttaa työllistymistä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"kesäkuun lopussa edelleen avoinna 27 400 työpaikkaa"... Olettehan muistaneet poistaa luvusta vuokratyöpaikat, nollasopimuspaikat, proviisiopalkatut tehtävät sekä yleensäkin yrittäjyyttä vaativat toimet!!!!

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila Vastaus kommenttiin #3

Olet aivan oikeassa. Todellisuudessa työpaikkoja ei ole noinkaan monta.

Sama juttu on työttömien kanssa. Jos tilastoitaisiin kaikki "aktiivitoimissa" olevat ja muut temppputyöllistetyt, työttömien lukumäärä onkin yllättäen yli puoli miljoonaa.

Sitten kun ottaa vielä huomioon sen, että tutkimusten mukaan mol:n sivuilla olevista työpaikoista 4/5 menee työpaikan vaihtajille ja vain 1/5 työttömille huomataan, millaisessa ahdingossa työttömät oikeasti ovat.

Vartiaisen mielestä tämä on työttömien omaa syytä...

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Mikä kumma pistää Pylkkösen nakkelemaan näitä päättömiä lukuja? Samoin kuin löysiä höpinöitä tutkimuksista. Tutkittua empiiristä tietoa huonon työttömyysturvan työttömyyttä lieventävästä vaikutuksesta ei tietäkseni ole olemassa, vaan tämä hyväosaisten vanhojen setien satulinna elelee sitkeästi omaa elämäänsä, koska sitä toistelevat tarpeeksi härskit ja isopalkkaiset papukaijat vuodesta toiseen. Avoimia kokopäiväisiä työpaikkoja, joissa on vuokrapaikat mukana, löytyi mol.fi:n sivulta tasan 11 982 ilmoitusta. Ota hyvä mies edes alkeellisista tosiasioista selvää, ennen kuin alat siteerata Vartiaista, joka on tähän mennessä keksinyt, että mitä enemmän on työttömiä, sen paremmin työttömyys vähenee. Ja tällaisilla älynlähjoilla pääsee tässä maassa eduskuntaan.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Pylkkönen, kannattaa lukea Kari Laurilan kommentti huolellisesti.
Ehkä voisit saada ahaa-elämyksen.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Nämä lehtijutut sossu-Tatuista, työttömien "kieltäytymisestä töistä" yms. ovat eliitin luomaa infosotaa, silmänlumettä eli hasbaraa.

Toimituksen poiminnat