SirpaAholaLaurila

Kansalaispalkalla nykypäivään

Kuuntelin Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä kehitysjohtaja Olli Hietasen, Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskus, visioita teknologiasta nyt ja tulevaisuudessa. Hänen jälkeensä Oulun yliopiston professori Riitta-Liisa Korkeamäki teki katsauksen tulevaisuuden kouluun. Itselleni avautui vain entistä vahvempana käsitys, että meillä sekä työllisyys-että koulutuspolitiikkaa hoidetaan kaksikymmentä vuotta jäljessä. Ja tuona kahtena vuosikymmenenä tekniikka on kehittynyt enemmän kuin viimeisen 200 vuoden aikana.

Teollisuudesta työpaikat häviävät ja teknologia valtaa muutkin alat. Ammattiliitot elävät teollistumisen aikakaudella ja pitävät kiinni kankeista käytännöistä.

Työttömien aktivoinnilla ja osallistavalla sosiaaliturvalla koetetaan kehittää polkuja työelämään, mutta tajutaanko ollenkaan, mikä on nykyinen työelämä.

Pätkätyöt ovat tulleet jäädäkseen, mutta meidän kankea työttömyysturvajärjestelmämme ei sitä hyväksy. Työttömät pakotetaan kannustinloukuilla pysymään työttöminä tai korkeintaan heille mahdollistetaan erilaiset ylhäältä sanellut aktiivitoimenpiteet.

Työpaikkoja ei riitä ja syy saattaa johtua siitä, että meillä tuetaan vääränlaista elinkeinorakennetta. Ei suostuta myöntämään ja huomaamaan, että tietyt ammatit katoavat ja työtavat muuttuvat.

Yleensä nämä tempputyöt eivät edesauta mitenkään työttömän omien osaamisalueiden vahvistamista. Pienienkin työsuoritusten tekeminen on tehtävä kannattavaksi työttömille, samoin yrittäjille on luotava helppo väylä lyhyeenkin työsuhteeseen palkkaamiseen.

Olen ollut hyvin skeptinen kansalaispalkan suhteen, mutta mielipiteeni on vaihtunut. Kaikki keinot, joilla saadaan ihmisten työpanos liikkumaan ja pieninkin työsuoritus kannattavaksi on otettava käyttöön. Suomessa itsensä työllistäminen on kovassa nousussa. Meillä on osaavia ihmisiä ja on kansantaloudellinen tappio laittaa työkuntoisia ja motivoituneita työttömiä puuhastelemaan tempputöihin. Sen sijaan heidän osaamistaan tulee vahvistaa ja rohkaista heitä myymään omaa panostaan. Tämä ei vaan onnistu niin kauan, kun te-toimiston ainoa tehtävä on kytätä omatoimista aktiivisuutta ja rangaista siitä.

Työttömyysturvan joustamattomuus omalta osaltaan estää pätkätyöt, kun monesti rahaa jää vähemmän käteen työrupeaman jälkeen ja työttömyysturvaoikeuden käsittely kestää pitkiä aikoja.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnassa ollaan varmasti ajan tasalla huimasta teknologian kehittymisestä ja työelämän murroksesta. Miten tämä tieto saataisiin myös työllisyyspolitiikkaa hoitavien käytäntöihin? Nyt tarvitaan niin virkamiehiltä kuin päättäjiltäkin osaamista, mutta ennen kaikkea rohkeutta elää tässä ajassa ja unohtaa menneisyys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jyrki Paldán

Hyvä avaus.

Lisäisin vielä että perustulo/kansalaispalkka mahdollistaisi yrittämisen aloittamisen ihan uudella tavalla ja vähentäisi radikaalisti yrittämisen riskiä. Tällöin myös progressiivinen verotuskin olisi paremmin perusteltavissa, sillä rikastuminen ei olisi enää venäläistä rulettia.

Toimituksen poiminnat