SirpaAholaLaurila

Orjuus alas Suomesta reilun kaupan periaatteilla

Reilun kaupan sertifiointijärjestelmä (yleensä lyhyemmin Reilu kauppa) on Fairtrade International -järjestön (FLO) hallinnoima järjestelmä tuotteille, joiden tuotanto noudattaa tiettyjä vaatimuksia ympäristöasioiden, työvoiman ja sosiaalisen kestävyyden suhteen. Yksi pääperiaatteista on, että työntekijöille maksetaan vähintään lakien mukaista palkkaa.

Kun seuraa työttömien kepittämistä Suomessa, haluaisin myös tänne reilun kaupan käytännön. Orjatyövoimaa kun ei tarvitse lähteä kehitysmaihin kauhistelemaan, se löytyy ihan omasta takaa.

Nyt on Risikon johdolla haettu jo pilottipaikkakunnat osallistavan sosiaaliturvan käynnistämiseen. Siinä työtön joutuu tekemään töitä palkatta työttömyyspäivärahallaan tai toimeentulotuellaan. Kieltäytyessään hänen päivärahansa leikataan. Työryhmän jäsenet vielä ihan tosissaan koettavat selittää, että kyseessä olisi tämän orjatyöllistetyn oma etu.

Tuija Kotiranta teki jo 2008 väitöksen työttömien aktivoinnista. -" Suomessa työttömyyteen liitetään sekä aktivoinnin että kuntoutuksen käsitteet, mikä lääketieteellistää työttömyyttä hankalalla tavalla. Aktivoinnin sijaan tulisikin puhua esimerkiksi työllistymisen tukemisesta tai sen esteiden poistamisesta",Kotiranta ehdottaa.

Monet työttömät ihmiset ovat kokeneet ristiriitaisiksi tilanteet, joissa heitä on yritetty eri toimenpitein aktivoida työmarkkinoille silloin, kun töitä ei kaikille ole.

- Tarkastelunäkökulmaa tulisi muuttaa. Kyse on poliittisista valinnoista yhteiskunnan tasolla, Kotiranta muistuttaa.

Nyt myös kuntaliitto on tehnyt työttömien aktiivisuudesta tutkimuksen.

Tutkimuksen mukaan kahdeksalla kymmenestä pitkäaikaistyöttömästä on korkea motivaatio työllistyä.

Siitä selviää, että vain 15 prosenttia vastanneista ei ollut valmis palkkatyöhön, kouluttautumaan uuteen ammattiin tai ryhtymään yrittäjäksi.

Projektitutkija Elina Aaltio huomauttaa Kuntaliiton tiedotteessa, että vaikka työllisyyden parantamiseksi on esitetty erilaisia keppejä, joilla työttömät saadaan hakemaan töitä, aineiston perusteella olisi syytä pohtia uudenlaisia keinoja pureutua työttömyyden syihin.

THT ry:n sivuille olemme keränneet lukuisia muitakin tutkimuksia, joissa kaikissa on sama lopputulos: työtön haluaa palkkatöihin ja tempputyöt vain lisäävät masennusta ja leimaavat ihmisen. Työllistävää vaikutusta niillä ei ole.

Onhan se nyt kumma, että meillä kikkaillaan termeillä, puhutaan kuntouttavasta työtoiminnasta, johon sijoitetaan terveitä ihmisiä ja aktivoidaan aktiivisia työnhakijoita. Tuohon 15% , jotka tutkitusti eivät halua työllistyä, pitäisi satsata. Siellä on moniongelmaisia ja alkoholisteja, jotka tarvitsevat keinoja noustakseen jaloilleen. Eikä heidän kuuluisi olla työttöminä työnhakijoina, kun heistä ei työelämään ole.

Kokoomuksen Satonen julkaisi uudessa kirjassaan, että työttömyysturva passivoi. Satoselle tiedoksi, että ihminen, jolla ei ole töitä joutuu tuon työttömyysturvan varaan. jospa Satonenkin käyttäisi aikaansa perehtymällä tutkimuksiin ja alkaisi miettiä, mistä niitä palkkatöitä tarjottaisiin työttömyysturvan sijaan. Päättäjien on tietysti helpompi kaikkea tutkittua tietoa vastaan syyllistää työttömät kuin luoda edellytykset uusien työpaikkojen syntymiselle. Mitäpä, jos lopetettaisiin kikkailu ja bisneksen teko työttömien kustannuksella? Reilun kaupan periaatteella niin kunnat kuin yksityiset yrityksetkin voisivat maksaa palkkaa jokaiselle työntekijälle lakien mukaan.

Reilun kaupan periaatetta voi noudattaa myös jokainen kuluttaja. Vaaditaan, että yritys, jonka tuotteita ostamme ei pidä ilmaistyövoimaa. Suositaan oman alueen yrityksiä ja ostetaan tuotteemme läheltä. On reilua maksaa enemmän, kun tietää, että tuote ja palvelu on orjatyöstä vapaata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Osallistavan sosiaaliturvan työryhmä on hyväksynyt pilottikunniksi Rauman, Paltamon, Loimaan, Äänekosken, Rovaniemen ja Varkauden. Fb-ryhmä "Ei pakkotyölle" aikoo seurata, mitä projekteissa tapahtuu. Etsimme näiltä paikkakunnilta henkilöitä, jotka alkavat harjoittaa kansalaisvalvontaa paikallisessa ryhmässä. Sen voi tehdä myös nimettömästi, jotta toimenpiteiden mahdollisena kohteena olevat työttömät ja toimeentulotuen saajat uskaltavat osallistua pelkäämättä sanktioita. Tällainen on uutta Suomessa, mutta ei Englannissa, jossa "workfare" on jo ankaran kamppailun kohteena. Me emme päästä täällä asioita niin pitkälle.

Toimituksen poiminnat