SirpaAholaLaurila

Terve nuori pakkokuntoutukseen

Mikä meidän yhteiskuntaamme vaivaa, kun pakotamme terveet nuoret kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun? Tempputöiden markkinointi alkoi muutama vuosi sitten ja nyt aivopesu on onnistunut siinä määrin, että työntekoa pidetään rakettitieteenä, jota kohti on kuljettava jos joitakin polkuja pitkin.

Aikanaan kaksivuotisiin opintoihin ammattikoulussa lisättiin pakollinen vuosi työharjoittelua perusteluna, että näin nuoret ovat heti valmiita työelämään. Nyt kun työpaikkoja ei riitäkään kaikille, pyritään mitätöimään tuon harjoittelun merkitys.

Kuulemme THT ry:ssä jatkuvasti räikeitä, mielestäni hyväksikäytön merkit täyttäviä esimerkkejä nuorilta. Eräskin tyttö teki laajennetun harjoittelujaksonsa erään vaateketjun myymälässä liittyen kauppaopiston opintoihin. Valmistuttuaan te-toimisto määräsi hänet samaan liikkeeseen puolen vuoden työharjoitteluun työmarkkinatuella , jossa oli korotusta 9 euroa päivä. Kieltäytymällä harjoittelupaikasta hän olisi joutunut karenssiin. Vaateketjun myymälässä oli heti tehty selväksi, että harjoittelun jälkeen työllistyminen ei onnistu.

Tällaiset ilmaistyöt ovat syöneet rajusti oikeita työpaikkoja aikana, jolloin niitä muutenkin on vähän. Kukapa yrittäjä ei mielellään ottaisi reipasta ammattiin valmistunutta nuorta tekemään palkatta töitä. Jos tätä ilmaisen työntekijän kierrättämisen mahdollisuutta ei olisi, sama yrittäjä joutuisi palkkaamaan jonkun tekemään tuon työn.

Toisaalta ei yksikään yrittäjä palkkaa ketään ellei siitä ole hänen liiketoiminnalleen hyötyä. Nykyään yrittäjiltä odotetaan jotenkin kieroutuneesti hyväntekeväisyyttä, jossa palkatta töihin on otettava syrjäytynyt työnhakija kouluttautuneen osaavan nuoren sijaan. Syrjäytyneisiin nuoriin on toden totta satsattava kaikki voimavarat, sitä tuskin kukaan kieltää, mutta miksi kohdistaa syrjäytyneille tarkoitettuja toimenpiteitä kaikkiin nuoriin.

Olisikohan nyt aika ohjata nuoria niille aloille opiskelemaan, jotka vielä työllistävät ja alkaa myöntää se tosiasia, että työ on muuttanut muotoaan. Meillä työllisyyspolitiikkaa hoidetaan 80- luvun malliin , vaikka elämme jo pitkällä 2000-lukua. Pätkätyöt nyt vaan ovat tätä päivää, samoin työttömyysjaksot, ilman, että siinä on kyse mistään syrjäytymisestä. Sosiaalietuuksien turvaaminen tulee olla perusoikeus ilman, että niitä saava ihminen leimataan kuntoutusta tarvitsevaksi surkimukseksi. Työnteko on myös perussoikeus ja sen tekemisestä kuuluu saada korvaus eli palkka. Kaikenlainen tempputyöllistäminen tulee kalliiksi yhteiskunnalle ja pahimmillaan menetämme kokonaisen sukupolven nuoria , jotka kiertävät kuntoutumassa ja kokeilemassa työntekoa palkatta vuodesta toiseen. Yksi tosiasia on, että temppuilun sijaan tulisi huolehtia yritysten kilpailukyvyn parantamisesta samoin kuin suomalaisen työn kannattavuudesta.

Nykymallilla syrjäytämme kaikki nuoremme, jos työnsaannin edellytys on ainoastaan olla vaikeasti työllistyvä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän EskoAnteroHeikkil kuva
Esko Heikkilä

Tämä on niin totta,että punainen pilvi pyörii Sirpa Ahola-Laurion kohdalla! Olisi erittäin toivottavaa, että kirjoitus päätyisi jonkun täysijärkisen ns. päättäjän luettavaksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Orjatyö on kannattavaa. Historia sen on opettanut.

Petrik Halinen

Tiedän monia nuoria, jotka ovat tekeytyneet masentuneiksi välttääkseen ilmaiset pakkotyöt. Osa on masentuneita oikeasti, mutta osa on sanonut suoraan, että hakemalla lääkäriltä paperit saa vapautuksen kaikkiin temppupelleilyihin.

Toimituksen poiminnat