SirpaAholaLaurila

Vain pakolla toteutettu aktivointi on hyväksyttävää

Kun työttömiä milloin missäkin yhteydessä syyllistetään ja ruoskitaan, markkinoidaan se aina aktiivisena työvoimapolitiikkana. Miten määritellään kuka on passiivinen ja ketä olisi aktivoitava? Outoa yleistämistä, että ihminen,joka on työtön olisi automaattisesti neljän seinän sisään jäävä luuseri.

Osallistavaa sosiaaliturvaa Risikko puolusti uutisissa sanomalla, että työttömyys aiheuttaa masennusta ja tätä voi muka estää teettämällä sosiaalietuudella töitä. Masennusta aiheuttaa köyhyys ja se ei kyllä poistu töitä tekemällä, jos niinkin olennainen asia kuin palkka jää puuttumaan.

Meillä on jo vuosia te-toimisto keskittynyt työnvälityksen sijasta lähinnä kyttäämään, että työttömät eivät harrasta mitään tai tee vapaaehtoistyötä. Avoimessa yliopistossakaan ei saa opiskella ilman, että se vaikuttaa työttömyysetuuteen. Poliitikot ovat tehneet kovasti työtä, että ovat saaneet vapaaehtoistyön kiellettyä. Nyt sitten aktivoinnin nimissä huudetaan lähes yhdestä suusta pakkotyön puolesta.

Onhan tämä sellainen yhtälö, että täytyy olla jo melkoisen tyhmä, jos uskoo, että tässä työttömän etua ajetaan. Kerrottaisiin ihan suoraan, että yleistä palkka-alea tässä valmistellaan. Jospa sen sitten ymmärtäisivät nekin poliitikot, jotka vielä puhuvat aktivoinnin puolesta ja siihen uskovat.

Yksi este aktiivisille elämälle on tietysti rahanpuute. Oulussa oli syksyllä menestynyt kokeilu, jossa työttömät saivat kolmen kuukauden kuntosalikortin kaupungin omiin liikuntakeskuksiin. Työttömät osoittivat kiitettävää aktiivisuutta ja salikäyntejä kertyi kaiken kaikkiaan 15000.

Harrastusten tukeminen on hyvää ennaltaehkäisyä, samoin vapaaehtoistyön hyväksyminen. Mutta jos ihmisiä aletaan pakottaa sanktion uhalla töihin, silloin tulee maksaa palkkakin. Ongelma ei nimittäin ole työhaluttomuus vaan pula työpaikoista ja palkanmaksajista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat